Waarom ik mij inzet voor mannenkracht

Een persoonlijk verhaal

Mijn verhaal

Mannenkracht, in mijn leven vooral belangrijk door de afwezigheid ervan. Mijn vader had in mijn jonge jaren een aantal lastige levenservaringen te verduren en te verwerken. Ondanks dat hij naar zijn beste inzicht handelde was hij toch afwezig. Zijn vader was ook voor hem afwezig geweest en was dat als opa voor mij ook. Mijn andere opa was slim, maar leefde voelbaar met pijn opgedaan in de 2e wereldoorlog.

In het gezin waar ik samen met 2 andere jongens opgroeide waren de nodige uitdagingen waardoor ik mijzelf wegcijferde en leerde te (ver)zorgen. Dit heb ik lange tijd volgehouden totdat ik niet langer deze rol wilde vervullen en ben ik rond mijn 18e levensjaar mijn eigen weg gegaan. Eigenlijk deed ik een aantal jaren lang maar wat, een soort leven zonder samenhang. Ik studeerde, maakte muziek en ging met vrienden om. Allemaal leuk, maar zonder voldoening.

De ontmoeting met mijn huidige partner maakte dat ik kon kiezen om het leven weer aan te gaan en de confrontatie met mijzelf kon zoeken. Alle niet-helpende levenservaringen heb ik doorgewerkt. Zo had ik bijvoorbeeld een rotsvast vertrouwen in de nieuwe relatie, maar kon ik slecht een ruzie verdragen. Ik viel natuurlijk vaak in de valkuil om te verzorgen, maar verstikte mijn partner daar soms ook weer mee. Gelukkig konden we altijd naast elkaar blijven staan om de ander te laten stralen. We hebben samen vier kinderen gekregen, je kunt misschien wel raden dat dit vier jongens werden. Een grotere noodzaak, stimulans en motivatie om de beste versie van mijzelf te worden had ik niet kunnen krijgen.

Ook de mannenrollen in mijn leven hebben veel aandacht gekregen. Het herstel van de relatie met mijn vader is een pittige opgave geweest. Ik heb hem de lasten terug gegeven die voor hem in zijn leven leidend waren. Dit werkte bevrijdend. Mijn moeder heb ik de verantwoordelijkheid voor haar eigen geluk teruggegeven waardoor ik zelf lichter kon leven. Op werkgebied heb ik mijn gevoeligheid tegenover autoriteiten kunnen herstellen waardoor ik meer zelfvertrouwen kreeg. Het worden van vader was hierin wel de grootste uitdaging. De laatstgenoemde rol vroeg me de beste versie van mijzelf te worden.

Op een gegeven moment lag ik op de bank een boek te lezen over moeder en zoon relaties. Omdat het boek me aangreep rolden er tranen over mijn wangen. Mijn oudste zoon, toen vier jaar oud, vroeg me wat er aan de hand was. Ik vertelde hem dat ik iets las wat mij zelf ook overkomen was en dat ik huilde omdat ik mij daarna beter zou voelen. Mijn oudste zoon aaide me over mijn wang en zei: Oke! Daarna speelde hij weer verder en ik besefte me dat ik hem en mijzelf net een groot cadeau gegeven had.

Hoe mooi is het om te kijken naar een man die krachtige keuzes maakt, of een man die met muziek de harten van anderen weet te raken. De man die bezield leider is of spiritueel gids. De tuinman die een bloemenpracht kweekt of de vader die zijn kinderen liefde geeft.

In het proces van man worden heb ik mogen leren van mannen die een stukje op mijn weg met me meeliepen en mij steeds weer het volgende inzicht gaven. Ik ben al deze mannen dankbaar. Dankbaarheid wil ik ook uitspreken naar mijn vader en moeder, zij waren voor mij de enige juiste ouders en daardoor ben ik wie ik nu ben geworden.

Volg mij op Social Media:

SPH, Groningen

In 2005 heb ik de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening afgerond.

CT, Amersfoort

In 2011 heb ik de opleiding Creatieve Therapie richting muziek afgerond.

Systemisch werken

In 2016 heb ik de opleidingen Systemisch Werk en Familieopstellingen afgerond.

Hoe klanten mij ervaren

Het is zo liefdevol uitgevoerd en moest er vaak aan terugdenken. Aangezien het toch erg heftig is, heb ik nu begeleiding. Ik ben op reis gegaan en hoop met goed gevoel en zin voor het leven terug te komen.
Sahidan

Wil jij samen met mij werken aan jouw mannenkracht?

Vertel me wat je bezighoudt om te kijken wat de coaching voor jou kan betekenen.